Mona lisa iz kine

Mona Lisa iz Kine

Majka Leonarda da Vincija bila je kineska robinja i prikazana je na poznatoj slici? Pozadina prikazuje kineski krajolik, a čak i Mona Lizino lice ima kineske crte - tvrdio je Sigmund Freud.

Majka Leonarda da Vincija bila je kineska robinja i upravo ju je on prikazao na svojoj poznatoj slici "Mona Lisa", prema talijanskom povjesničaru i piscu kratkih priča Angelu Paraticu.

Znanstvenik je posljednjih 20 godina proveo u Hong Kongu, proučavajući vezu između Italije i Kine u drugom tisućljeću. Prema Paraticu, dokumenti koje je istraživao u posljednje dvije godine činili su osnovu za njegovu novu knjigu, Leonardo da Vinci: Kineski znanstvenik izgubljen u talijanskoj renesansi.

Paratico vjeruje da je uspio pronaći neke, po njegovom mišljenju, jake dokaze svoje teorije. "Siguran sam da je Leonardova majka s Istoka, ali da bi dokazala svoju pripadnost istočnoj Kini, potrebno je koristiti metodu dedukcije", rekao je znanstvenik u intervjuu za South China Morning Post.

Jedan bogati klijent Leonardova oca imao je robinju po imenu Caterina. Međutim, reference na nju nestaju iz dokumenata nakon 1452. - godine Leonardova rođenja. Prema službenoj verziji, majka Leonarda da Vincija stvarno se zvala Caterina, ali nije bila robinja, već lokalna seljanka.

Mona Lisa iz Kine

Paratico, kao dokaz da Vincijevog istočnog podrijetla, navodi i činjenicu da je genij renesanse bio vegetarijanac, što nije bilo uobičajeno u Europi, a također je pisao lijevom rukom s lijeva na desno, što je tipično za stanovnike istok. "Tijekom renesanse, zemlje poput Italije i Španjolske bile su pune azijskih robova", rekao je za publikaciju.

Osim toga, Paratico se prisjetio da je čak i Sigmund Freud 1910. sugerirao da slika prikazuje umjetnikovu majku. "U pozadini je kineski krajolik, a čak i Mona Lisino lice ima kineske crte", rekao je znanstvenik. Napomenuo je da je jedini način da se potvrdi ili opovrgne njegova teorija ekshumacija Da Vincijevog tijela i proučavanje njegovog DNK.

"Mona Lisa", ona je "La Gioconda", Leonardo da Vinci - jedno od najpoznatijih slikarskih djela na svijetu. Slika je naslikana oko 1503-1505.

Članci o toj temi