Trening snage volje

Trening snage volje

Često nam nedostaje samo volje da postignemo ono što želimo i ostvarimo snove. Ali snaga volje se može trenirati na isti način kao što se mišići treniraju u teretani.

Jeste li znali da se snaga volje može trenirati na isti način kao što trenirate mišiće u teretani? U Snazi volje, profesorica sa Stanforda Kelly McGonigal govori o tome kako to učiniti. Odabrali smo nekoliko praktičnih vježbi. Počnimo?

Pratite svoje voljne odluke

Započnite praćenjem svog ponašanja. Pokušajte slaviti odluke povezane s vašom provjerom volje tijekom dana. Na primjer, idete li u teretanu? Jeste li ponijeli sportsku uniformu sa sobom da se ne morate vraćati kući nakon posla pa tek onda u teretanu? Ometa li vas telefonski poziv, riskirate da preskočite trening??

Analizirajte odluke koje donosite tijekom dana. Saznajte koji su postupci bili u skladu s vašim ciljevima, a koji su bili u suprotnosti s njima.

Udahnite samokontrolu

Usporite disanje na 4-6 udisaja u minuti. Puno je sporije nego inače, ali samo vježbajte nekoliko puta i trebali biste moći.

Usporavanjem disanja aktivirate prefrontalni korteks koji će vam pomoći prebaciti vaš mozak i tijelo sa stresa na samokontrolu.

Snaga volje. Kako se razvijati i jačati?

U samo nekoliko minuta ćete se smiriti, svladati sebe i moći donositi informirane odluke.

Petominutno eko-prijateljsko punjenje snage volje

Ako želite brzo napuniti gorivo snagom volje, onda izađite na ulicu. Idite u najbliži park ili prošetajte sa svojim psom. Nazovite prijatelja i pozovite u šetnju ili trčanje.

Ako imate želju i slobodnu minutu, uz šetnju možete povezati fizičke vježbe. Ne morate se iscrpljivati, dovoljan će vam biti kratki trčanje ili brza šetnja.

Oprostite sebi kada ste u krivu

Svatko griješi i griješi. I često je naša percepcija neuspjeha važnija od same pogreške. Stoga se ne treba ljutiti i kriviti se ako vam nešto nije pošlo za rukom. Postavite si sljedeća pitanja:

Što osjećaš? Koje emocije osjećate? Kako ti je sada teško?

Jesu li ljudi na koje se ugledate doživjeli ovako nešto?? Ako se to nekome već dogodilo, onda će to pomoći ublažiti glas samokritike.

Što biste rekli prijatelju? Da je vaš prijatelj imao sličnu situaciju, kako biste ga razveselili?? Pomozite sebi da se vratite na pravi put.

Lijepo spavaj

Brojne studije pokazuju da se nedostatak sna može vratiti. Naravno, to nije najbolja praksa i bit će korisnije ravnomjerno rasporediti san, ali u nekim slučajevima može se napraviti iznimka.

Možda ću pokušati ponovno

Ako ste cijeli tjedan budni kasno i rano, spavanje tijekom vikenda ojačat će vam snagu volje.
Također, nikada ne zaboravite na dnevni san. Doslovno 20-40 minuta sna popodne vratit će vas u život i vratiti vam snagu i volju.

Gledajte u budućnost

Donesite svaku odluku i radnju koju poduzmete kako biste se uskladili sa svojom životnom svrhom.

Razmislite o tome kako će vaše ponašanje utjecati na vašu budućnost.

Drugim riječima, umjesto da se zapitate: „Trebam li danas grickati s cheeseburgerom i krumpirićima??"- zapitajte se: "Želim li se suočiti s posljedicama svakodnevne brze hrane cijelu godinu?". Nemojte misliti samo na danas i trenutni užitak!

Napravite pauzu od 10 minuta

10 minuta. To je razdoblje koje može promijeniti naše poglede na zadovoljstvo. Kada mozak uspoređuje ukusni desert, koji mora čekati 10 minuta, s nekom udaljenijom nagradom, poput mršavljenja, onda ga bliski užitak ne privlači toliko.

Uzmite za pravilo da uvijek čekate 10 minuta prije nego što podlegnete iskušenju. Ako je moguće, fizički se udaljite od iskušenja ili se barem okrenite.

Ako ga i nakon 10 minuta želite - molim vas, ali prije nego što isteknu, razmislite o tome kako će vam se život promijeniti ako odustanete od iskušenja.

Kako postati čvršći karakter i ostvariti pobjede?

Moć ponosa

Iskoristite osnovnu ljudsku potrebu za odobravanjem: zamislite kako se vinuti kad pobijedite na ispitu volje. Da biste to učinili, prilikom donošenja važne odluke, podijelite je s prijateljima na društvenoj mreži i osobno. Napunite se uz podršku drugih!

Članci o toj temi