7 Znakova dobrog oca

7 znakova dobrog oca

Koje su osobine po vašem mišljenju apsolutno neophodne da bi muškarca smatrali idealnim ocem?? Što to govori o tome da je muškarac dobar otac?

Idealan tata je strpljiv, pun ljubavi i iskreno zainteresiran za dječje priče o tome što je on rekao, a ona mu je rekla, a učiteljica u ovom trenutku kaaaak..!»Usporedimo majčinstvo s očinstvom i navedimo glavne kvalitete dobrog oca.

Što je majčinstvo, svi vjerojatno imaju dobru ideju o tome. I sigurno svaka od vas ima takvu kolektivnu sliku dobre majke. Ne želim se sada zadržavati na tome, iskustvo pokazuje da su ideje o majčinstvu kod većine žena (i muškaraca!) konvergirati.

S očinstvom je teže.

Nakon nekoliko rasprava u stvarnom životu, zaprepašteno sam otkrio da se ideja očinstva (uloga oca u obitelji i odgoju djece) ponekad dijametralno razlikuje, od "tata je druga majka" do " glavna uloga oca je izvan obitelji, vađenje mamuta, a obitelj i djeca su čisto ženski zadatak". Istina je vjerojatno negdje između, ali gdje točno?

Imam veliku sreću - imam najboljeg tatu na svijetu. Jako ga volim, i smatram ga idealnim (i ne samo ja, usput :)). Mali minus: u usporedbi s njim, svi moji poznanici ljudi ... gube. Daleko više puta su mi cure i suradnice na poslu govorile: o, teško ćeš naći još jednog takvog, danas ih ne puštaju. A imajući na umu upravo njegove očinske kvalitete (kao supružnik moje majke - on je, nažalost, daleko od idealnog). Pa, s jedne strane je, naravno, tužno. S druge strane, nikad ne bih odbila imati najidealnijeg tatu na svijetu samo zato što će svi ostali izgledati manje savršeno na njegovoj pozadini. Oprostite na malom hvalisavom uvodu.

Pouke očeva. 111 očinskih savjeta od tate

Dakle, koje su po vama osobine apsolutno potrebne da bi muškarca smatrali idealnim ocem??

Bilo bi nepošteno tražiti od vas da govorite o svojim idejama o idealnim osobinama oca, a o svojima šutite.

Ono što meni osobno govori da je muškarac dobar tata?

jedan. Ljubav. Sve ostale kvalitete nisu važne ako izostane ova prva i najvažnija stvar – sposobnost ljubavi. O bezuvjetnosti majčinske ljubavi i uvjetovanosti očinske ljubavi već je rečeno mnogo riječi, ali čini mi se da je to pogrešna ideja. Može li čovjek koji ne voli svoje dijete biti dobar otac?? mislim da ne. Može li čovjek koji voli svoje dijete biti loš otac?? Da, koliko je potrebno. Stoga je, s moje točke gledišta, ljubav nužan, ali ne i dovoljan uvjet za dobro očinstvo. (Osobno sam uvijek osjećao da me moj tata voli - čak i kada je bio nezadovoljan sa mnom, a to je bilo češće nego što bih želio, ali što da radim sada).

2. Ljubaznost. Može li zlobna, čvrsta, stalno agresivna osoba biti dobar otac?? Teoretski – možda da. Praktično - ovo nikad nisam vidio. Ako se agresija stalno pokazuje prema drugim ljudima, vrlo je mala šansa da se nikada neće okrenuti prema drugim ljudima. Iako, naravno, takva mogućnost još uvijek postoji, priznajem. (Moj tata, unatoč svom općenito teškom karakteru, koji je, međutim, s godinama postao mnogo mekši, uvijek mi se činio najljubaznijim na svijetu. U njemu nema agresije, nema ljutnje. Brz je temperament, ali vrlo brzo dolazi k sebi i ima dovoljno mozga da odrazi svoj izljev bijesa).

Hiperbriga roditelja: savjet psihologa

3. Sposobnost da bude pouzdana podrška ženi i djeci. (Toliko sam navikla vidjeti tu kvalitetu kod svog tate da mi je postalo pravo neugodno otkriće da mnogi muškarci ne samo da sami ne znaju biti oslonac u obitelji, već zahtijevaju i rekvizite za sebe od svojih najmilijih. I u isto vrijeme sebe smatraju dobrim očevima).

4. Sposobnost strpljenja, sposobnost lakog povratka osjećaja unutarnje neravnoteže (samokontrola). Mnogi misle da to nije muška kvaliteta, ali čini mi se da je kod djece apsolutno neophodna, čak i muškarcima, a još više muškarcima. (Koliko mi je puta tata objasnio neki teorem koji do mene nikad nije stigao? Ili sam uvijek iznova ponavljao značenje engleske riječi koju sam bio lijen pogledati u rječniku? Strpljivo uzdišući, bez podizanja glasa ni u drugom ni u četvrtom krugu? bezbroj).

5. Aktivno uključivanje. Nažalost, očevi često prepuštaju majkama sve stvari vezane za djecu i vole ih, takoreći, na daljinu, iz daljine. Može li udaljeni otac biti dobar otac?? Onaj kojeg djeca i njihovi poslovi i problemi ne zanimaju posebno? Ili čisto formalno zainteresiran? sumnjam. (Moj tata zanima sve o meni i mom bratu, apsolutno sve! Sjećam se kako je slušao moje priče o tome što je “rekao, a ona mu je rekla, a učiteljica u to vrijeme kaaaak..!»Ili moji dojmovi o pročitanom. Ili neko drugo sranje. Nikad nisam imala osjećaj da mu je dosadno, nema vremena, nije zanimljivo, prestani čavrljati i daj da vidim vijesti napokon. Čudesno. Ili evo još jednog: nikad nije prebacio ono što je govorio o mom bratu i meni na moju majku. Pa čak i naprotiv - stalno sam se sugerirao - dajte da prošetam s njima / pročitam im knjigu / provjerim lekcije / odem na sastanak. Čak sam neko vrijeme mislio da su svi tati takvi...)

Tajne obiteljskog života

6. Obiteljska odgovornost. To je ono na čemu se lome mnogi muškarci, koji sami nisu postali odrasli: ne mogu podnijeti odgovornost za svoju ženu i dijete, spajaju se, bježe, pokušavaju na sve načine prevaliti na nekoga odgovornost za svoju obitelj i probleme koji u njoj nastaju. ostalo (supruga, djeca, svekrva sa svekrvom, vlastiti roditelji, poslodavac, vlada, stranci itd. d.). (Ne znam ni koji primjer da dam iz svog života. Samo sam oduvijek znao da je naš tata glavni. I da mu se možeš obratiti sa bilo kojim problemom, i on će ga riješiti, a ne tražiti nekoga tko bi bio kriv ili nekoga tko će riješiti problem umjesto njega).

7. Sposobnost da budete jaki i sposobnost da priznate svoju slabost. Koliko često slika hipertrofirane muškosti, koju njeguje društvo, ometa očinstvo! Općenito, sposobnost priznavanja vlastite nesavršenosti vrlo je korisna opcija za svaku osobu, bez podjele na muškarce i žene. Ali za očinstvo je ta kvaliteta, čini mi se, posebno važna. (Moj tata je teško priznavao svoje greške koliko se sjećam. S godinama mu je postalo lakše reći - dobro, tu sam pogriješio, naravno, morao sam to i to. Pa da bude jak - uvijek je uspio u prvih pet).

Tajne sretnog obiteljskog života

Dakle, kvalitete koje mi se čine najvažnijima – ljubav, odgovornost, vlastita zrelost, uključenost. Odnosno, s moje točke gledišta, ako te osobine nisu u čovjeku, on ne može biti dobar otac. Ostale kvalitete koje sam naveo su neobavezne.

P. S. Ispostavilo se da su sve iste kvalitete, do posljednjeg slova, savršeno primjenjive na definiciju "dobre majke". Što će me dovesti do svježe ideje da je ravnopravnost spolova u odgoju potomstva divna stvar

Članci o toj temi