Naši protivnici

Naši protivnici

Trebam li sa sobom nositi nož? Metode uporabe noža

Ali do 2035. u Rusiji bi se trebali usvojiti moderni razvoji nove generacije. Prije svega govorimo o protuzračnom raketnom sustavu S-500, hipersoničnoj raketi Cirkon, perspektivnom kompleksu dalekometne avijacije (PAK DA) i novom motoru za lovac pete generacije m.

Generalni direktor koncerna Almaz-Antey VKO Yan Novikov nedavno je najavio da bi koncern u bliskoj budućnosti trebao završiti državna testiranja tri nove protuzračne vođene rakete s aktivnim glavama za navođenje za opremanje sustava S-350 Vityaz i pomorskih sustava protuzračne obrane i da su već u tijeku ispitivanja protuzračne vođene rakete za kompleks S-500.

U travnju ove godine postalo je poznato da je hipersonična raketa Cirkon tijekom testiranja dosegla brzinu osam puta veću od brzine zvuka. Rakete Cirkon mogle bi biti naoružane najnovijim ruskim višenamjenskim nuklearnim podmornicama pete generacije klase Husky i teškom raketnom krstaricom na nuklearni pogon Petar Veliki.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin rekao je 20. svibnja da je Rusija počela razvijati perspektivni zrakoplovni kompleks dugog dometa (PAK DA), a prvi letovi zakazani su za 2025.-2026.

Što se tiče motora, u jesen prošle godine, generalni direktor United Engine Corporation (UEC) Alexander Artyukhov rekao je:. Ostatak radova na motoru PAK FA bit će raspoređen u razdoblju od 2018. do 2020. uz prolazak državnih ispitivanja 2020.

Kako izbjeći eksploziju ručne bombe?

S novim motorom, PAK FA može predstavljati ozbiljnu i modernu snagu. "Analitički pregled sposobnosti PAK FA koji sam vidio ukazuje na prilično složen uređaj koji će omogućiti ruskom lovcu da barem usporedi, a prema nekim stručnjacima i nadmaši američke zrakoplove pete generacije", bivši šef obavještajne službe američkog ratnog zrakoplovstva , general poručnik Dave Deptul.

Tukli izdaleka

Rusija će se u budućnosti usredotočiti na oružje dugog dometa: i rakete i precizno oružje. Kofman vjeruje da će se Rusija pridržavati strategije "prevencije kroz prijetnju odmazdom" kako bi potencijalni agresor shvatio da će u slučaju napada biti on taj koji će dobiti odgovor na velikoj udaljenosti, a odgovor će imati biti usmjeren na objekte na vlastitom teritoriju. Pa čak ni ne nužno uz korištenje nuklearnog oružja.

Boris Obnosov, generalni direktor Tactical Missile Armament Corporation, izvijestio je prošle godine da korporacija razvija projektile koji su znatno duži od projektila Caliber koji se koriste protiv ciljeva u Siriji. Ruska zračna krstareća raketa dugog dometa Kh-101 se modernizira. Radi se o povećanju njegovog dometa i poboljšanju točnosti.
Obnosov je također rekao: “Donesena je pragmatična odluka da se nastavi proizvodnja nadograđenog zrakoplova, koji je u tisku dobio naziv Tu-160M2. Zrakoplov će dobiti novo punjenje, digitalnu ploču, poboljšane lansere, modernije motore. Sukladno tome, njegov će se raspon povećati, pouzdanost će se povećati ".

Trebam li sa sobom nositi nož? Metode uporabe noža

Dronovi i roboti

Danas, smatra Michael Kofman, Rusija još uvijek zaostaje za Zapadom po vojnim bespilotnim letjelicama, ali je aktivno angažirana na tom području i ulaže novac u razvoj.

Za razliku od zapadnih zemalja koje poboljšavaju svoja velika bespilotna vozila, Rusija je usredotočena na korištenje jeftinih, jednokratnih i brojnih dronova na taktičkoj razini za svoje kopnene snage. Ove bespilotne letjelice prvenstveno se koriste kao sustavi za navođenje za razorne topničke i raketne napade.

Moram reći da je kombinacija "dronovi - masivni topnički udar" jedna od tema o kojima se najviše raspravlja među zapadnim vojnim stručnjacima, koji smatraju da se ovaj taktički pristup naširoko i učinkovito koristi u Donbasu te da se u slučaju vojnih sukoba ovaj tako će djelovati ruske oružane snage.sile na zemlji.

Što se tiče robota, švedski analitičar Thomas Malmlöf predviđa da će negdje u razdoblju od 2026. do 2035. Rusija možda od tenka Armata T-14 napraviti potpuno robotski kompleks, a Arbalet-DM (ruski automatizirani borbeni modul daljinskog upravljanja s mitraljezom) će se daljinski koristiti od strane operatera izvan napadača.

Elektroničko ratovanje i kibernetičke operacije

Thomas Malmlöf je istaknuo da Rusija aktivno ulaže u elektroničko ratovanje.

Amerikanci dugo na ruske sustave elektroničkog ratovanja gledaju kao na vrlo ozbiljnu prijetnju na bojnom polju. Prošle jeseni pojavila se Uprava za brzi odgovor američke vojske (UBR). Generalni direktor UBR-a Walter E. Piatt) je tada rekao da je fokus novog menadžmenta suprotstavljanje Rusiji upravo u području elektroničkog ratovanja i cyber operacija.

Kako izbjeći eksploziju ručne bombe?

Michael Kofman potvrdio je da Rusija nije inferiorna niti je gotovo dostigla razinu zapadnih zemalja u vojnim cyber aktivnostima. Olga Oliker iz Centra za strateške i međunarodne studije, međutim, skrenula je pozornost na činjenicu da je "zapravo danas teško reći kakve cyber sposobnosti pojedine zemlje imaju, a i sama definicija kibernetičkih operacija vrlo je nejasna".

Ne samo nuklearno odvraćanje

Općenito, Rusija se, prema stranim stručnjacima, udaljava od ideje masovne upotrebe sile i do 2035. planira se osloniti na dalekometne visokoprecizne udare, uz zadržavanje sposobnosti pogađanja kvadrata. Sirija je pokazala da precizno oružje još nije glavna jača strana Rusije, ali Rusi uče i uvode ovu vrstu oružja u svoju doktrinu.

Gospodarska situacija, sankcije i nemogućnost uvoza opreme i mikroelektronskih proizvoda mogu, međutim, snažno utjecati na tempo modernizacije Oružanih snaga Rusije.

Ipak, smatraju zapadni stručnjaci, "iako Rusija danas ne predstavlja tako ozbiljnu prijetnju kao nekada SSSR, više nije tako slaba kao što je bila nakon raspada Sovjetskog Saveza".

Danas Rusija ima pristojne konvencionalne oružane snage - i više ne ovisi o nuklearnom oružju kao jedinom odvraćanju.

Kako izbjeći eksploziju ručne bombe?

Članci o toj temi